Varnost otrok v domačem okolju

Varnost otrok v domačem okolju

Bliža se čas, ko bodo dnevi postali krajši in bodo tudi naši otroci več časa preživeli v notranji prostorih stanovanja, hiše. Ker so otroci po naravi raziskovalci, kaj hitro pa si zaželijo tudi samostojnih opravil, jim moramo nuditi varno okolje. Kaj lahko storite?

 • Preprečite prevrnitev pohištva ob morebitnem potegu otroka. Pohištvo imejte vedno odmaknjeno od okna. Otrok bi lahko po njem splezal in padel skozi okno. Zaščitite ostre robove pohištva z ustreznimi varovali.
 • Prepričajte se, da so vse sobe v stanovanju varne. Vprašajte se, kaj bi vas najbolj pritegnilo, če bi bili mali raziskovalec in odstranite ‘pasti’.
 • Odstranite vsa nevarna čistila in kemikalije iz dosega otroških rok. Vse, kar je otroku škodljivo in nevarno, imejte spravljeno v omari, ki je ne more doseči. Priporočljivo je, da imate takšne stvari zaklenjene. Prav tako bodite pozorni, kje shranjujete hrano za živali, alkohol, zdravila in podobno.
 • Preproge in predpražnike, ki nimajo nezdrsljive podloge, opremite z nezdrsljivimi blazinicami.
 • Steklene površine v katere bi se lahko otrok zaletel zaščitite z ograjo, če to ni možno pa razbitje stekla preprečite z namenskimi folijami.
 • Zavarujte stopnišče z varnostno ograjo.
 • Zaščitite vse električne vtičnice.
 • Grelec vode nastavite na maksimalno 48 °C.
 • Priskrbite si nedrsečo podlogo za kad.
 • Nekatere sobne rastline, grmovnice, okrasne rože, so strupene, otrokom nevarne. To seveda ne pomeni, da se jih morate takoj znebiti, previdnost pa nikoli ni odveč. Preberite si, katere rastline so otrokom lahko nevarne.
 • Starši pričakujemo, da so izdelki in igrače za otroke kakovostni in izdelani v skladu z varnostnimi standardi. Žal pogosto ni tako in prav je, da smo starši s tem seznanjeni. Preverite, kateri izdelki so na seznamu otrokom nevarnih igrač.
 • Namestite požarne alarme po stanovanju. Te pa morate tudi redno testirati. Vsak mesec se prepričajte, da delujejo. Menjajte baterije po navodilih proizvajalca. Za gašenje v primeru požara imejte na dostopnem mestu ročni gasilnik.
 • Na enem mestu zberite opremo za prvo pomoč. Občasno obnovite svoje znanje prve pomoči s strokovno literaturo. Morda boste prav vi tisti, ki boste s pravilnim in hitrim odzivom rešili življenje.

 

toming-otrok

Seveda pa je predvsem pomembno, da imamo otroke po nadzorom, še posebej v bližini vode in delu v kuhinji. Vedno se prepričajte, da voda v kadi, v kateri se bo kopal vaš otrok ni prevroča. Otrok se lahko v prevroči vodi hudo opeče. Toploto vode preverite z zapestjem ali s komolcem. Otroci, ki začnejo hoditi, so pravi raziskovalci. Imejte vrata kopalnice zaprta, imejte spuščen pokrov na stranišču. Nikoli ne puščajte otroka samega ob vodi v kadi. Otrok se lahko utopi že v nekaj centimetrih vode. V kuhinji je lahko nevarno veliko stvari – kuhinjski pribor, razni strojčki. Otrokom poskušajte večkrat razložiti, da sami ne smejo uporabljati strojčkov. Ko vas opazujejo pri uporabi strojčkov jim razložite, kako se strojčki pravilno in varno uporabljajo. Opozorite jih tudi, da v primeru razbitja steklovine, keramike sami ne pospravljajo črepinj, saj se lahko porežejo, drobni delci pa ne smejo ostati na tleh, krpah, ker nas lahko kasneje poškodujejo. Ročke ponve vedno obračajte navznoter, da jih otroci ne dosežejo in prevrnejo nadse.

S prihodom jeseni bomo začeli doma kuriti in žal vsako zimo zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umre več ljudi. Z ogljikovim monoksidom se lahko zastrupimo vsi, od dojenčkov do starostnikov, prav nihče namreč ne more biti popolnoma varen pred tem strupenim plinom, saj ga s čutili ne moremo zaznati. Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga ipd. V bivalnih prostorih lahko nivo ogljikovega monoksida naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode, ali celo pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku oziroma ventilacijskem sistemu. V bivalne prostore stanovanj ali hiš lahko prodre tudi iz kleti s pečjo, iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem, ali iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem. Pomembno je, da preverimo potencialne nevarnosti in v kolikor se jim ne moremo izogniti si omislimo javljalec (detektor) ogljikovega monoksida v zraku, ki nam lahko reši življenje.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.